#1 2007-08-21 21:17:47

Pyriel

GM Team Member

Propozycja regulaminu - prośba o opinie

Drażnią mnie regulaminy. Głównie tym, że zabraniają mnóstwa rzeczy tak jakby każdego trzeba było prowadzić za rączkę i mówić "to wolno, tamtego nie wolno" itd. Zakładam, że tak naprawdę dozwolone powinno być niemal wszystko, jednak nie traktuję graczy odwiedzających serwer jako małe dzieci, ani jako debili - tylko równych sobie ludzi mających rozsądek, sumienie i zdolność podejmowania decyzji. Zależy mi oczywiście na tym, żeby każdy reprezentował możliwie wysoki poziom kultury, jednak nawyków niektórych nie zmienię. Serwer nie ma pełnić roli edukacyjnej ani ograniczającej niczyją wolność wyboru, stąd propozycja regulaminu następującego:

1. Graczom wolno wszystko.
2. GM-om (a w szczególności administratorowi) wolno WSZYSTKO.

Należy to rozumieć tak, że generalnie pozwalamy na wszystko. Jeśli jednak ktoś przegina, możemy go ukarać za to w stosowny sposób. To rodzaj kredytu zaufania jaki dajemy graczom, i w zamian oczekujemy czegoś identycznego. Nie łamcie ogólnie przyjętych zasad, nie dawajcie nam powodów aby Was karać.

Jasne i zrozumiałe?

PS. Nie wstawiamy też punktu dotyczącego zakazu hackowania (wg. mnie to najgłupszy z możliwych punktów regulaminów). To, że ktoś wykorzystał lukę, świadczy:
a) źle o adminie, że nie potrafi zabezpieczyć
b) dobrze o włamywaczu, że potrafił to wykorzystać.
Podobnie jak wcześniej hackerów i buggerów zapraszam do współpracy - bez niej nie uda się nigdy w 100% zabezpieczyć serwa.

Pyriel / Marszałek
Administrator serwera RPG Mu

#2 2007-08-25 17:40:08

Kajdi

GM Team Member

4668685

Re: Propozycja regulaminu - prośba o opinie

Pyriel napisał:

1. Graczom wolno wszystko.
2. GM-om (a w szczególności administratorowi) wolno WSZYSTKO.

Należy to rozumieć tak, że generalnie pozwalamy na wszystko. Jeśli jednak ktoś przegina, możemy go ukarać za to w stosowny sposób. To rodzaj kredytu zaufania jaki dajemy graczom, i w zamian oczekujemy czegoś identycznego. Nie łamcie ogólnie przyjętych zasad, nie dawajcie nam powodów aby Was karać.

Niewiem czy to dobry pomysł, przyjdzie takie dziecko neostrady, nawyzywa graczy, a później powie że nie zrobił nic złego bo w domu też tak mówi i to dla niego normalne . Przede wszystkim w takie gierki grają dzieci które niepowinny uczyć się z takich gier wulgaryzmu (od tego jest podwórko ). GM-om można wszystko? Czyli ktoś pójdzie rozdawać itemki i będzie ok? No ale jednak pisze że jeśli ktoś będzie przeginać to można go ukarać... Proponuje tak: niech zostanie że gracze mogą robić wszystko ale niech GM-owie mają chociaż jakieś zasady.

--------------------------------------------------------------------------------
Życie jest jak Miriam.
Wszystko niby ładne i piękne, a tu nagle...ch***j ^^
Co mnie nie zabije to kiedyś to zrobi

#3 2007-08-26 16:39:38

Pyriel

GM Team Member

to wersja regulaminu dla graczy.

A co do GM'ów... pamiętacie chyba że nie było łatwo zostać GM, i pamiętacie pewnie też że łatwo można było przestać nim być. W ramach kar dla GM'ów zastosujemy jako najprostsze ban na IP, a bardziej zaawansowane - zdalny format twardego dysku albo instalacja 'czarnobyla'

Pyriel / Marszałek

#4 2007-08-27 05:39:15

Kajdi

GM Team Member

4668685

Pyriel napisał:

W ramach kar dla GM'ów zastosujemy jako najprostsze ban na IP, a bardziej zaawansowane - zdalny format twardego dysku albo instalacja 'czarnobyla'

Ulala, miodzio

--------------------------------------------------------------------------------
Życie jest jak Miriam.

#5 2007-08-27 19:21:51

Seba

Administrator

070088007

Pyriel napisał:

Podobnie jak wcześniej hackerów i buggerów zapraszam do współpracy - bez niej nie uda się nigdy w 100% zabezpieczyć

Pyriel chyba nie wierzysz w te słowa bo nic nigdy nie mozna na 100 % zabezpieczyć i jest to prawda znana w informatyce od jej poczatków. Chodzby przypadek z DDoS-em ale juz wiemy jak go zablokować.

Kajdi napisał:

GM-om można wszystko? Czyli ktoś pójdzie rozdawać itemki i będzie ok? No ale jednak pisze że jeśli ktoś będzie przeginać to można go ukarać... Proponuje tak: niech zostanie że gracze mogą robić wszystko ale niech GM-owie mają chociaż jakieś zasady.

Kajdi myślałem ze jestes rozsadniejszy GM i adminów obowiazuje regulamin który nie musi byc spisany by każdy kto zostaje GM musiał go przestrzegać. W moim mniemaniu osoby zostające GM są to osoby na których admin moze polegac nawet w najtrudniejszych sytułacjach tj bylo wczesnije pamietasz.??

PS: a wiesz przyjemnie od czasu do czasu pokazac bez obaw ze masz władze

#6 2007-08-28 05:30:03

Kajdi

GM Team Member

4668685

Ja to wiem ale wpadnie jakiś nowy i co... Pomyśli że wszystko mu wolno, stara ekipa wie co jest dozwolone a co nie.

Życie jest jak Miriam.

#7 2007-08-28 12:35:36

Seba

Administrator

070088007

Wiesz po długiej rozmowie z pyrielem nowy od tak sobie nie wpadnie bez uprzedniego przygotowania

#8 2007-08-29 18:11:57

Pyriel

GM Team Member

Przyłączę się może trochę do tej dyskusji; jeśli ktoś czytał aplikację mojej osoby na GM to może się trochę domyślać, jeśli ktoś ze mną dłużej rozmawiał tym bardziej.

A więc wychodzę z założenia, że najlepsze rzeczy powstają tylko dzięki odpowiednio dobranym ludziom, którzy są we właściwy sposób zarządzani. Wg. mnie zarządzanie ludźmi nie polega na wydawaniu rozkazów - sztuką nie jest kazanie komuś coś zrobić, zmuszanie kogokolwiek, czy ustalanie surowych regulaminów i sztywnych procedur. Chodzi tu o to, aby każdy robił to z własnej woli, w mniej więcej wytyczonym przez osobę zarządzającą (w tym przypadku mnie) kierunku, intuicyjnie czując co należy zrobić i nie tracąc przy tym własnej wolności wyboru czy podejmowania decyzji. Stosowanie zwykłych kar - czy to bana na IP, czy formatowanie dysku (notabene w życiu bym tego nawet nie życzył i nigdy bym tego nie zrobił); dużo lepsze jest rozmawianie i subtelne wpływanie na czyjąś postawę. Z każdym z Was dużo gadałem przed wybraniem, aplikacja na GM to był tylko wstęp mający na celu wstępnie odsiać osoby które zdecydowanie się nie nadają. Test psychologiczny, wbrew temu co może niektórym się wydawało, służył nie dobraniu osób o optymalnych preferencjach (fakt faktem szukałem jednej osoby o specyficznym profilu, której ciągle nie znalazłem ale to inna bajka), co określeniu w jaki sposób najskuteczniej się z Wami komunikować i czego, mniej więcej, można się po Was spodziewać; odrobinę zwracałem uwagę przy tych testach na wyniki przy wyborze, głównie jednak po to aby zachować maksymalną różnorodność postaw, osobowości i charakterów w zespole. Starałem się dużo rozmawiać póki miałem czas, abyście nie stracili z widoku tej kropki hen hen za choryzontem, do której powolutku sobie zmierzaliśmy.

Niewielu z Was tym bardziej wie, że bardzo często gdy nie było mnie na serwie w istocie byłem tam, jako zwykły utajniony gracz który od drugiej strony patrzy na to co wszyscy robicie. Kiedy ten którego imienia nie będę wymieniał klął na ogólnym, sam zrobiłem mu screenshoty... Kiedy ktoś robił event, często brałem w nim udział, potem czasem rozmawiałem jeśli dało się coś udoskonalić; nie przyznając się nawet że wcześniej widziałem jakieś niedociągnięcie.

Mam wrażenie, że jeśli będziemy tak robić dalej to ciągle mamy szansę tworzyć jeden z najlepszych zespołów GM'ów; ciągle dostać będzie się trudno.

Pyriel / Marszałek

#9 2007-08-29 18:55:37

Seba

Administrator

070088007

Co jak co cały Pyriel i z tymi sprawdzaniem GM to nawet mnie nie omineło sam zrobiłem eventa a poźniej dawałem nagrody jemu nawet o tym nie wiedzac. Ale co jak co dopoki GM team był wybierany przez ciebie to jakos sie to trzymało chodz nie powiem też mieliśmy kilka dobrych wyborów Nexus Kajdi OnlyPain

A co jak co moge powiedzieć na temat testu ze poźniej nauczyliśmy sie też czytać wyniki testu i ku memu rozczarowaniu zazwyczaj podanie na GM pisały osoby "które wedle wyników bardziej chciały byc GM-ami dla szpanu niż dla serva" coż taka prawda była i pod koniec naprawde nie było z czego wybierać juz nawet.

PS: Pyriel jak ty to robisz ze zawsze tyle piszesz ja sie staram pisać i jakoś nie wychodzi

#10 2007-08-30 09:56:39

Pyriel

GM Team Member

hmm... to chyba tak trochę jest jak mój znajomy mówił, że on sobie dzieli ludzi na "technicznych" i "humanistów". A ja jestem "humanista" a nie techniczny wbrew pozorom.

Pyriel / Marszałek

Stopka forum

RSS