GM Team Member
A więc tak - funkcje w GM'team [każdy może mieć kilka różnych] - które spowodują pewien podział pracy, obowiązków i przywilejów:
- developer - usprawnianie, wymyślanie, planowanie, wdrażanie zmian itd. - słowem prace koncepcyjno-techniczne
- administrator - utrzymywanie bieżącego stanu, analogicznie pomoc przy forum itd., dbanie o stabilność (także - wyłapywanie i dokładne opisywanie bugów w grze)
- mistrz gry - dbanie o ekonomię, sprawiedliwość i świat wewnątrz gry, mając na uwadze głównie dobro serwera jako całości i fakt, że jest on stworzony dla graczy (i to oni będą oceniać); głównym zadaniem jest niefaworyzowanie nikogo, bez względu na okoliczności, i dbanie o pozytywny wizerunek całego zespołu w oczach odbiorców czyli graczy
- wodzirej - specjalista od eventów , tym samym mógłby się zajmowac też gm itd.
- helpdesk - pomoc dla graczy, głównie techniczna + merytoryczna; funkcja najbardziej niewdzięczna więc pewnie będzie to "pierwszy stopień wtajemniczenia" ale będą za to jakieś nagrody
do tego można dodać jeszcze jakieś inne - związane np. z forum lub czymkolwiek co przyjdzie komuś do głowy i co będzie miało sens; fakt faktem na każdą z nich trzeba będzie zasłużyć a ja sobie zalożę małą bazę danych w której będziemy conieco z aktywności każdego z nas rejestrować a potem wyciągać wnioski. Funkcje mają być dobrane zgodnie z: umiejętnościami każdego z nas, oraz zgodnie z tym co każdy z nas chciałby robić. Wtedy unikniemy komplikacji typu robienie czegoś z powodu ciężkiego poczucia obowiązku, a każdy skupi się na tym co robi i lubi najlepiej.
Osoby będące w kontakcie bezpośrednim z graczami powinny zachować umiar w wypowiedziach, klasę, i przede wszystkim sprawiać aby gracze postrzegali nas jako zespół - grupę ludzi - tak, aby gracze nie kojarzyli całej pracy włożonej w serwer z paroma gm'ami którzy robią eventy. Jak zacznie chodzić wszystko to trochę was poszkolę "najlepszych praktyk obsługi klienta"; może komuś się przyda nie tylko w grze.
Na to szkolenie to ja sie pisze a funkcje poprosze pierwsze 3 od góry
hehe dobre i pomysł dobry wewnetrzny system oceniania i kontroli. Jeste również za powolaniem specjalen służby "Najwyższej Służby Kontroli GM-ów" w skrócie NIKGM
przydało by sie to.
GM Team Member
CBA GM, do tego Naczelny Prokurator GM, taśmy prawdy, afery ze sprzedażą działki pod lorencią itd.
taaa tego nam trzeba. Jak dojdziemy do budowania sejmu ja emigruję
a na serio, kontrola musi być, ale to raczej będzie na zasadzie tzw. 5 kolumny, czyli służba wywiadowcza. w 100% tajna, jak wybiorę kogoś do niej to tylko on się o tym dowie.
Oprócz tego dodatkowa funkcja - Adwokat Diabła, czyli urodzony krytyk który od zawsze uważał że świat jest do dupy i wszystko można poprawić i uczynić lepszym, ale beznadziejni i leniwi ludzie nie umieją tego dokonać. Będzie on racjonalizował nasze pomysły i postępowanie, a my będziemy zjebywanie przez niego przyjmować z pokorą i, oczywiście, się z nim kłócić. Kto chętny?
Pyriel napisał:
- developer - usprawnianie, wymyślanie, planowanie, wdrażanie zmian itd. - słowem prace koncepcyjno-techniczne
- mistrz gry - dbanie o ekonomię, sprawiedliwość i świat wewnątrz gry, mając na uwadze głównie dobro serwera jako całości i fakt, że jest on stworzony dla graczy (i to oni będą oceniać); głównym zadaniem jest niefaworyzowanie nikogo, bez względu na okoliczności, i dbanie o pozytywny wizerunek całego zespołu w oczach odbiorców czyli graczy
- wodzirej - specjalista od eventów, tym samym mógłby się zajmowac też gm itd.
- helpdesk - pomoc dla graczy, głównie techniczna + merytoryczna; funkcja najbardziej niewdzięczna więc pewnie będzie to "pierwszy stopień wtajemniczenia" ale będą za to jakieś nagrody
Chciał bym te funkcje . Co do developera: wymyślać i planować mogę, ale wdrażanie zmian to już nie
Pyriel napisał:
Nazwijcie mnie kim chcecie ale ja to lubie . Łatwe, trochę nudne, ale po skończonych odpowiedziach ma się satysfakcje że pomogło się kolejnej grupie nowicjuszy
GM Team Member
Dobry pomysł... kontrola jak najbardziej... wszystko idzie w dobrą stronę... jeszcze sporo pracy i będzie
GM Team Member
Będzie dobrze panowie Pamiętajcie że warto się starać i udowadniać swoje kompetencje, bo od tego będzie zależało:
1) jak szybko ruszymy
2) czym będziecie (przynajmniej na początku) się zajmować.
Na obecnym etapie potrzeba przede wszystkim pomysłów - opisów świata gry takim, jakim chcemy go stworzyć. Każda myśl w tym zakresie jest ważna, brak pomysłów spowoduje, że albo zrobimy serwer niczym nie wyróżniający się [btw: najczęściej spotykane, szybko padające serwy z których gracze odchodzą są moim zdaniem bez żadnego pomysłu stawiane, byle szybciej odpalić i opublikować a potem się zobaczy... tu ma być inaczej], albo zrobimy go wg. pomysłu mojego i paru osób (np. Thule czy Seba) z którymi realnie omawiamy nasze pomysły i plany. A to może się reszcie nie spodobać, bo nic nie będzie miało wspólnego z demokratycznym wyborem